Køb egetræsmøbler til markedets bedste priser

Når der skal vælges nye møbler til hjemmet, så anbefaler vi at der vælges egetræsmøbler. Egetræet er et langsomvoksende hårdttræ, som vokser bedst og mest optimalt i Balticum, eller rettere i Litauen. Klimaet i Litauen er koldt om vinteren og varmt om sommeren. Med 35 graders frost om vinteren og 35 graders varme om sommeren, gror egetræet op år for år med de store temperatur svingninger, for efter minimum 150 år, at blive skovet og lavet til egetræsmøbler.

Egetræet bliver skovet i november inden frosten sætter ind. Egetræet smiden størstedelen af den saft og væske, som træet har suget til sig i løbet af sommeren. Men i november når bladene er faldet af, forsvinder saften fra egetræet, da det godt er klar over, at når frosten kommer, så skal der ikke være for meget saft, for så er der for stor risiko for frostsprængninger i træet. Et egetræ er mest optimalt til brug af indendørsmøbler, når træet har 9,0% fugtighed i sig. Derfor er der jo mindst muligt væske som skal tørres ud af træet, når det selv har smidt en del af væsken i november. Efter skovningen bliver egetræet savet fra bark til bark i 6cm tykke hele planker, som så får lov til at ligge i udendørs tørrehuse i 70 til 80 dage.

Hvad er et tørrehus?

Et tørrehus er en stor hal, hvor der ikke er andet en tag, til at afværge for regn og sne. Der er ikke nogle sider i sådan et tørrehus, da det er vinden, som tørrer træet ind til ca. 11 til 12% fugtighed. Det bliver altså gjort på den helt samme måde som fx. vikingerne gjorde det, inden de brugte egetræet til deres vikingeskibe eller deres langhuse. Efter 70 til 80 dage, kommer egetræet ind i moderne tørrerum, hvor der kan reguleres på fugtigheden, som med en tørretumbler i vores hjem. Her bliver egetræet så reguleret ned til nøjagtig 9,0% fugtighed, da det er den mest optimale %, når der skal laves indendørsmøbler. Hele processen tager ca. 100 dage, og er med til at egetræet ikke revner eller flækker, når det bliver sat sammen til møbler.

De egetræsmøbler som bliver produceret i Kina, hvor der ikke gror egetræ, er kun ca. 10 dage om at få suget saften ud, da der ikke er tid til at vente på at vinden skal hjælpe til. Der er ikke tid, for når først egetræet kommer til Kina efter 6 til 7 uger med skib fra fx. Rumænien, så skal det direkte ind i tørrerummene, hvor der så skrues helt op for sugeevnen, og derfor kan fugtigheden i træet komme ned på 9% på kun ca. 10 dage. Den forskel fra 100 dage til 10 dage, gør at Kina møblerne i noget højere grad revner og flækker, da træet ikke er færdigt med at arbejde, efter kun 10 dage. Derfor anbefales egetræsmøbler fra europæiske producenter, og især Litauen pga. føromtalte klima.

Se f.eks. de lækre egetræsvitriner her

Når så egetræsmøblet for første gang ser sit nye hjem, er det vigtigt at det bliver behandlet med enten sæbe eller olie lige med det samme. Et ubehandlet egetræsmøbel er sårbart overfor smuds, skidt og kanel. Hvis det fx spildes kaffe eller rødvin på et ubehandlet egetræsbord, så vil væsken suge sig ned i bordpladen, hvis ikke det fjernes øjeblikkeligt. Det kan undgås hvis bordet har fået enten sæbevand eller olie. Her anbefales olie, da olien er væsentlig mere afvisende overfor dagligdags spild og brug.

Der er ikke noget i vejen for at give sit nye egetræsmøbel sæbespåner, men man skal være noget mere over et sæbebehandlet egetræsmøbel, end et oliebehandlet møbel. 3 til 4 gange om året skal man give sit egetræsbord sæbevand, for at det skal være afvisende overfor fedt og væskespild. Ved oliebehandling er det nok med en gang om året, da olien bider sig bedre fast i egetræet end sæben gør.

Her kan du se stole i egetræ der er produceret efter disse principper

Olien fås i enten naturolie, som er uden farvepigment i, eller i hvidolieret. Naturolien giver egetræet et gyldent udseende, hvor hvidolien giver egetræet et ikke hvidt, men lyst udseende. Ved begge slags olier kan man stadig tydelig se træets struktur og årer. Så hvis der skal vælges nye møbler, så vælg et egetræsmøbel fra en europæisk producent, og sørg så for, at give møblet enten sæbe eller olie. Så holder dit nye egetræsmøbel også så dine børn og børnebørn kan få glæde af det.

Denne pressemeddelelse er skrevet af http://www.kvalitetsmoebler.dk/

Der er lukket for kommentarer.